Diagnostyka alergii – w naszym gabinecie wykonujemy testy przy użyciu biorezonansowego urządzenia BICOM OPTIMA metodą EAV (elektroakupunkturą Voll’a). Testy te są całkowicie bezpieczne, bezinwazyjne, nie mają one żadnych skutków ubocznych i mogą być wykonywane nawet małym dzieciom.

Badanie trwa kilkadziesiąt minut, a wyniki pacjent otrzymuje od razu. Dysponujemy próbkami ok. 400 alergenów. Możemy przetestować również próbki przyniesione przez pacjenta. Dzięki urządzeniu BICOM OPTIMA jesteśmy w stanie wykryć prawie każdą alergię.

Diagnostykę alergii rozpoczynamy od wykonania testu podstawowego ok. 90 alergenów. W razie potrzeby wykonujemy kolejne testy alergiczne.

Diagnostykę alergii należy rozpocząć od wykonania testu podstawowego wg dr Schumachera. Wykonanie tego testu jako pierwszego pozwala nam spojrzeć szerzej na objawy alergiczne. Test ten zawiera mieszankę alergenów pyłkowych, pleśni, pokarmowych, roztoczy, sierści a także ukąszeń (w sumie około 120 alergenów).

Zboża:

  • jęczmień, kasza gryczana, kukurydza, proso, owies, ryż, żyto, sezam, orkisz, pszenica, gluten, drożdże.

Ryby:

  • Ryby Mix I: dorsz, śledź, flądra.
  • Ryby mix II: małże, krewetki, sola, śledź, makrela, flądra, łosoś.

Grzyby pleśniowe:

  • Fungi Mix I: Alternaria tenuis, Chaetonium glob., Cladosporium fulv., Cladosporium herbarum, Fusarium culmorum.
  • Fungi Mix II: Mucor mucedo, Neurospora sitophila, Pullularia pullulans, Rhizopus nigricans.
  • Fungi Mix III: Penicillinum brevicompactum, Penicillinum expansum, Penicylinum notatum.
  • Aspergillus Mix: Aspergillus clavatus, Aspergillus flavus, Aspergillus fumiatus, Aspergillus niger.
  • Candida albicans.

Mleko:

  • białko mleka krowiego, laktoza, soja.

Jaja:

  • żółtko jajka, białko jajka.

Mięso:

  • wołowina, kurczak, baranina, wieprzowina, cielęcina.

Warzywa:

  • fasola, marchew, cebula, ziemniak, szpinak.

Używki:

  • kawa, kakao, miód, cukier, herbata.

Sierść zwierząt:

  • kot, wół, pies, kacze pierze, gęsie pierze, świnka morska, koń, owcza wełna.

Insekty:

  • pszczoła, komar, osa.

Owoce:

  • jabłko, morela, banan, wiśnia, agrest, winogron, grejpfrut, cytryna, pomarańcza, brzoskwinia, gruszka, malina, porzeczka czerwona, truskawka.

Orzechy:

  • migdały, orzech laskowy, orzech ziemny, orzech włoski.

Roztocza:

  • kurz domowy, roztocza mąki.

Pyłki:

  • olcha, brzoza, leszczyna, wierzba, ambrozja, bylica, lebioda, świerk, sosna, babka, żyto, lipa, kukurydza.

Trawy Mix:

  • Arrhenatherum elatius, Cynosurus cristatus, Dactylis glomerata, Lolium perenne, Poa pratensis, Anthoxanthum odoratum, Festuca rubra, Agrostis tenuis, Bromus mollis, Alopecurus prat., Phleum pratense, Holcus lanatus.

Niewykryte alergie pokarmowe mogą być groźne. Często wywołują wiele różnych dolegliwości, które nie zawsze są łączone z alergią!

Diagnostyka biorezonansowa daje możliwość precyzyjnego diagnozowania alergii pokarmowych, także tych dla których nie istnieją laboratoryjne, ani kontaktowe testy mogące stwierdzić obecność takich alergii. Niektórych alergenów nie można w ogóle zdiagnozować metodami laboratoryjnymi, ale jest to możliwe za pomocą aparatu BICOM OPTIMA.

Jeśli podejrzewane są tylko alergie lub nietolerancje pokarmowe należy wykonać specjalistyczny test alergii i nietolerancji pokarmowych. W swojej ofercie posiadamy rozszerzony, szczegółowy zestaw alergenów pokarmowych:

Zboża:

  • pszenica, gluten, jęczmień, kasza gryczana, kukurydza, proso, owies, ryż, żyto, sezam, orkisz, drożdże.

Ryby:

  • dorsz, śledź, flądra, małże, krewetki, sola, śledź, makrela, flądra, łosoś.

Mleko:

  • białko mleka krowiego, laktoza, soja.

Jaja:

  • żółtko jajka, białko jajka.

Mięso:

  • wołowina, kurczak, baranina, wieprzowina, cielęcina.

Warzywa:

  • fasola, marchew, cebula, ziemniak, szpinak.

Używki:

  • kawa, kakao, miód, cukier, herbata.

Owoce:

  • jabłko, morela, banan, wiśnia, agrest, winogron, grejpfrut, cytryna, pomarańcza, brzoskwinia, gruszka, malina, porzeczka czerwona, truskawka.

Orzechy:

  • migdały, orzech laskowy, orzech ziemny, orzech włoski.

Substancje słodzące:

  • Aspartam, Cyklamat, Sacharyna – Na, Fruktoza, Laktoza, Mannit, Sorbit.

Inne:

  • kwas acetylosalicylowy, chinina, guma arabska, fluorek sodowy, fenol, prokaina, kwas salicylowy, sulfadiazyna, sulfaguanidyna, kwas Argal, kwas cytrynowy.

Aromaty:

  • aromat jabłkowy, aromat morelowy, aromat bananowy, aromat wiśniowy, aldehyd aromat cynamonowy, aromat Coca-Cola, eugenol, aromat ziołowy, aromat cytrynowy, aromat pomarańczowy, aromat gruszkowy, aromat malinowy, aromat rumowy, aromat truskawkowy, aromat waniliowy, aromat wanilinowy.

Bardzo ważnym dopełnieniem diagnostyki alergii jest rozszerzony test na alergeny wziewne. Uczulają nas nie tylko pyłki roślin, które mają swój charakterystyczny, letni sezon pylenia ale także roztocze kurzu domowego, sierść czy ślina zwierząt domowych a także grzyby i pleśnie, które dają całoroczny dyskomfort osobom nadwrażliwym. Dlatego warto jest sprawdzić szczegółowo co powoduje u nas katar czy kichanie w okresie jesiennym ,zanim sięgniemy po zbędne w wielu przypadkach preparaty lecznicze zakupione w aptece.

Test zawiera:

Sierść zwierząt:

  • papużka falista, wielbłąd, kanarek, kot, pies, bydło, pierze kurze, kacze pierze, koza, gęsie pierze, chomik, świnka morska, zając, sierść konia, lama, mysz, papuga, gołąb, wełna owcza, królik, szczur.

Naturalne alergeny wziewne:

  • włókno kokosowe, bawełna, len, wełna roślinna, jedwab, sizal.

Mieszanki grzybów (pleśni):

  • Mould fungus Mix I: Altemaria tenuis, Chaetonium globosum, Cladosporium fulvum, Cladosporium herbarum, Fusarium culmorum,
  • Mould fungus Mix II: Mucor mucedo, Neurospora sitophila, Pullularia pullulans, Rhizopus nigricans,
  • Mould fungus Mix III: Penicillium brevicompactum, Penicillium expansum, Penicillium notatum,
  • Cereal blight Mix: Botrytis cinerea, Helminthosporium halodes, Ustilago hordei, Ustilago tritici,
  • Aspergillus Mix: Aspergillus clavatus, Aspergillus flavus, Aspergillus fumigatus, Aspergillus niger,
  • Cladosporium Mix: Cladosp. Cladosporoides, Cladosporium fulvum, Cladosporium herbarum,
  • Mucor Mix: Mucor cincinelloides, Mucor pusilius, Mucor mucedo, Mucor racemosus, Mucor spinosus.

Syntetyczne alergeny wziewne:

  • włókno akrylowe, włosy Barbie, włosy konika Ponny, poliester zabawkowy, syntetyczny wypełniacz poduszek.

Roztocza:

  • roztocze kurzu domowego, roztocze siana, roztocze mąki, pajęczak, stawonóg.

Grzyby pleśniowe:

  • Alternaria tenuis, Aspergillus clavatus, Aspergillus flavus, Aspergillus fumigatus, Aspergillus niger, Aspergillus oryzae, Aspergillus repens, Aspergillus versicolor, Aurobasidium pullulans, Botrytis cinerea, Chaetomium globosum, Cladosporium cladosporoid., Cladosporium fulvum, Cladosporium herbarum, Curvularia lunata, Epicoccum purpurescens, Fusarium culmorum, Fusarium moniliforme, Fusarium solani, Geotrichum candidum, Helminthosporium halodes, Mucor mucedo, Neurospora sitophila, Penicillium brevicompactum, Penicillium commune, Penicillium expansum, Penicillium notatum, Penicillium roqueforti, Phoma betae, Phoma herbarum, Pullularia pullulans, Rhizopus nigricans, Saccharomyces cerevisiae, Serpula lacrimans, Sporobolomyces roseus, Sporothrix, Schenckii, Trichothecium dependens, Ustilago.

U osób, u których podstawowy test alergiczny wykazuje dużą wrażliwość na pyłki roślin, zalecamy wykonanie rozszerzonego testu pyłkowego.

Posiadamy szeroką paletę alergenów traw, ziół, drzew, krzewów, zbóż i kwiatów:

Trawy:

  • perz, mietliczka, wyczyniec, tomka wonna, owsica łąkowa, owies głuchy, stokłosa, psia trawa, kamgras, kupkówka pospolita, kostrzewa, kostrzewa czerwona, kłosówka wełniasta, fajgras, tymotka, trzcina, wiechlina.
  • Mix traw: rajgras wyniosły, kamgras, kupkówka pospolita, rajgras, wiechlina, tomka wonna, kostrzewa czerwona, mietliczka, stokłosa, wyczyniec, tymotka, kłosówka wełnista.

Krzewy:

  • bez, głóg pospolity, liguster, tamaryszek, jaśmin, bez.

Wcześnie kwitnące drzewa:

  • olcha, brzoza, brzoza, leszczyna, wierzba.

Zioła:

  • ambrozja, piołun, bylica, lebioda, lebioda, chmiel, szklaniczek I, szklaniczek II, babka lancetowata, babka, szczaw, jakubek, pokrzywa.

Drzewa:

  • klon, kasztan, grab, buk, jesion, szczodrzeniec alpejski, oliwka, platan, topola, osika, akacja, dąb, akacja, lipa, lipa europejska, wiąz.

Iglaki:

  • sosna, sosna szkocka, świerk.

Zboża:

  • owies, jęczmień, żyto, pszenica, kukurydza.

Kwiaty:

  • aster, aster nowobelgijski, rzepak, wrzos, chryzantema, żółty lak, dalia, hiacynt, wierzbówka, margaretka, łubin, rumianek, narcyz, pierwiosnek, jaskier, róża, nawłoć, mniszek, koniczyna, tulipan.

Konserwanty, barwniki, emulgatory, spulchniacze, chemiczne dodatki do żywności często są powodem alergii. Kryją się pod symbolami E. W specjalnym teście sprawdzimy, które wywołują reakcje alergiczne w Twoim organizmie.

Barwniki:

  • E 102 Tartrazyna, E 104 Żółcień chinolinowa, E 110 Żółcień pomarańczowa FCF, E 120 kwas karminowy, E 122 Azorubina, E 123 Amarant, E 124 czerwień koszenilowa, E 127 Erytrozyna, E 132 Indygotyna, E 133 błękit brylantowy FCF, E 151 czerń brylantowa BN, Mieszanka żółta (E 104, 110, 124), Mieszanka Czerwona (E 123, 132), Mieszanka Brązowa (E 104, 124, 127, 132).

Emulgatory:

  • E 322 Lecytyna S (Soja), E 322 Lecytyna D (żółtko), E 338 Kwas ortofosforowy, E 339 b Wodorofosforan sodu, E 340 Potas dwuwodny ortofosforan, E 340 b Wodorofosforan potasu, E 340 c Trizasadowy fosforan potasu, E 341c Ortofosforan trójwapniowy, E 412 Guma Guar, E 450 Diwodorofosforan sodu, E 450 Difosforan trisodium, E 450 c Polifosforan sodu, E 621 Glutaminian sodu, E 622 Glutaminian potasu, E 623 Glutaminian wapnia.

Konserwanty:

  • E 200 Kwas sorbowy, E 202 Sorbinian potasu, E 210 Kwas benzoesowy, E 211 Benzoesan potasu, E 212 Benzoesan sodu, E 214 Octan PBH, E 216 PBH propylu, E 218 Methyl PHB, Cathon-CG (= Euxyl), E 220 Dwutlenek siarki, E 221 Siarczek sodu, E 223 Dwusiarczyn sodu, E 224 Wodorosiarczan potasu, E 230 Bifenyl, E 233 Tiabendazolu, E 249 Azotyn potasu, E 250 Azotyn sodu, E 251 Azotan sodu, E 252 Azotan potasu.

Inne:

  • kwas acetylosalicylowy, chinina, guma arabska, fluorek sodowy, fenol, prokaina, kwas salicylowy, sulfadiazyna, sulfaguanidyna, kwas Argal, kwas cytrynowy.

Aromaty:

  • aromat jabłkowy, aromat morelowy, aromat bananowy, aromat wiśniowy, aldehyd aromat cynamonowy, aromat Coca-Cola, eugenol, aromat ziołowy, aromat cytrynowy, aromat pomarańczowy, aromat gruszkowy, aromat malinowy, aromat rumowy, aromat truskawkowy, aromat waniliowy, aromat wanilinowy.

Antyoksydanty:

  • E 310 Galusan propylu, E 312 Galusan dodecylu, E 320 Butylohydroksyanizol (BHA), E 321 Butylohydroksytoluen (BHT), Etoksychina.

Substancje słodzące:

  • Aspartam, Cyklamat, Sacharyna – Na, Fruktoza, Laktoza, Mannit, Sorbit.

Alergiczne kontaktowe zapalenie skóry to schorzenie najczęściej wywoływane przez metale, takie jak nikiel, chrom, kobalt, rtęć, złoto i pallad.

Typowe umiejscowienie zmian skórnych w alergicznym kontaktowym zapaleniu skóry to powierzchnie grzbietowe rąk, przedramiona po stronie zginaczy i prostowników, stopy, miejsca przylegania uczulających przedmiotów, a także twarz, szyja i dekolt, w przypadku zapalenie skóry wywołanego przez alergeny zawarte w powietrzu.